Mandi News

Mengen en afwisselen, is dat effectief om de ontwikkeling van resistenties tegen te gaan?
Het bewijs in onze talrijke proeven.

mengen-en-afwisselen-is-dat-effectief-om-de-ontwikkeling-van-resistenties-tegen-te-gaanbr--het-bewijs-in-onze-talrijke-proeven

Veel proeven uitgevoerd in 2023

Een jaar geleden waren er weinig veldgegevens beschikbaar om de vele vragen te beantwoorden die de recente ontwikkeling van resistenties tegen CAA's (mandipropamid, valifenalaat, dimethomorf, bentiavalicarb) en OSBPI's (Oxathiapiprolin / Zorvec) opriepen. Syngenta heeft in 2023 33 proeven opgezet voor de bestrijding van aardappelziekte in de BeNeLux. Dit is ongetwijfeld een record voor de industrie. Deze proeven vonden plaats onder vele verschillende omstandigheden: aanwezigheid/afwezigheid van resistenties tegen CAA's en OSBPI, ziektedruk, variëteiten, klimaat…

Mengen

Een van de hoofddoelen van de proeven in 2023 was om de effectiviteit van mengsels te evalueren, met of zonder aanwezigheid van resistenties. De moleculen werden afzonderlijk getest, met variabele werking, maar alle solo moleculen waren onvoldoende. Het toevoegen van een partner aan mandipropamid verhoogde de effectiviteit van de behandelingen aanzienlijk, ongeacht de situatie (met of zonder resistentie). De combinaties van mandipropamid met fluazinam of propamocarb toonden de meest interessante resultaten en waren superieur aan de marktreferenties.

Afwisselen

Beperken tot maximaal 2 opeenvolgende soortgelijke behandelingen (mengsels!) vermindert sterk de aanwezigheid van aardappelziekte in de proeven, zelfs onder omstandigheden van hoge druk. Het is mogelijk om nog meer bescherming te bieden door bij elke behandeling af te wisselen voor een maximale veiligheid.

Het juiste product op het juiste moment

Een extra aandachtspunt is natuurlijk om het juiste product op het juiste moment te gebruiken.

"Het juiste product": Weinig producten zijn geschikt voor actieve groei, sommige producten zijn zeer gevoelig voor uitspoeling, niet alle producten beschermen de knol…

"Op het juiste moment": de nieuwe stammen zijn veel agressiever. Hun voortplantingscyclus is korter (van 3 tot 7 dagen). Het aanpassen van het behandelingsinterval aan de omstandigheden en ontwikkelingscycli zal een sleutelelement zijn in de toekomst om de aardappelziekte te bestrijden.

Samengevat

Het geheel van Syngenta's experimenten in 2023 kan als volgt worden samengevat.

  • Producten die alleen worden gebruikt, ongeacht of ze resistent zijn of niet, moeten worden vermeden, ongeacht de druk van de aardappelziekte in de omgeving. Dit voorkomt enerzijds de selectie van stammen en de ontwikkeling van resistenties en anderzijds teleurstellende effectiviteit tegen de nieuwe zeer agressieve stammen.
  • Het mengen van actieve stoffen verhoogt de effectiviteit van de producten aanzienlijk en voorkomt het ontstaan van resistenties.
  • Het volgen van spuitschema's is al de norm. Blokschema's van maximaal 2 verhogen de effectiviteit aanzienlijk. Bij hoge druk merken we dat het afwisselen van mengsels van producten bij elke behandeling de kwaliteit van het spuitschema nog verder verhoogt.

Wat is het verschil tussen recessieve en dominante resistentie?

Phytophthora infestans plant zich zowel aseksueel via sporen als seksueel met complementaire A1 en A2 stammen voort, wat leidt tot snelle evolutie en mogelijk nieuwe resistenties.
wat-is-het-verschil-tussen-recessieve-en-dominante-resistentie

De anti-resistentiestrategie, werkt die? Het voorbeeld van Denemarken.

De anti-resistentiestrategie van Denemarken is beperkt, met slechts 4 goedgekeurde moleculen tegen aardappelziekte, wat leidt tot een verhoogd risico op resistentieontwikkeling, zoals bevestigd door de opkomst van resistentie tegen CAA's in 2021, waarbij in 2023 strikte maatregelen werden genomen om dit te bestrijden.
de-anti-resistentiestrategie-werkt-die-het-voorbeeld-van-denemarken
loading...